lördag 24 november 2012

2 x Espanien

Nu är det dags att sammanfatta den senaste tiden då jag har varit nere i Spanien både en och två gånger.

Nanna, Viktor och Magnus i Margalef.
Först åkte jag ner i mitten av oktober och anslöt mig till domen-gänget som redan hade varit nere en tid. De var Magnus, Viktor, Nanna, Anton och fredrik och bodde på refugion i Terradets.  Första dagen var vi i Collegats som var nytt för mig. Värmde upp och provade en 8a som hette rollito love och det gick vägen med nöd och näppe.
 Mange satte den med och det såg stabilt ut. Sedan klättrade jag Mascachapas 8a+, jag kom lite konstigt i sekvens i starten och fick göra ett flytt som kändes så fullständigt desperat att jag knappt fattar att jag inte ramlade. Dessa bestigningar var alla onsight så det var en bra start på resan.
Dagen efter var det vilodag och det regnade.

Jag pekar på santa linia.
Tredje dagen var vi i Santa linya som vi tänkte kunde vara torrt eftersom det är en så stor grotta. Det var blött. Kände på la novena puerta 8c+ som var blöt. Det gick inte så bra.
Det fanns dock en handfull leder i grottan som var torra, bland dem fanns santa linia 8b som jag lyckades onsighta vilket var himla roligt, den här gången lyckades jag läsa ganska bra i alla fall i kruxet.

Efter det var vi i Tres ponts där vi mötte flera svenska bekanta, nämligen Jimmy, Maria och Jonas. Om man vill läsa mer av och med dem så kan man titta här och här.
I tres ponts lyckades jag göra en andra 8b onsight som heter aonvolsna och var en synnerligen fin och pampig led. Innan dess hade jag provat en 8a+ onsight och ramlat precis på slutet, det var tråkigt.
Mange däremot höll ihop det bra och gjorde en riktigt lång 8a+ onsight! Det blåste något så förbannat.

Sedan flyttade vi oss hela gänget till Margalef som är ett jättestort klätterområde med jättemånga leder och häpnadsväckande många leder i graderna 8b-8c+. I somras hade jag provat en del på en 9a där som heter era vella och nu var jag väldigt ivrig att testa igen. Det gjorde jag också men jag måste säga att jag blev besviken över hur det gick, det kändes inte märkbart bättre nu än vad det hade gjort i somras när det var 35 grader varmt. Kanske säger det något om temperaturens inverkan på goda klätterförhållanden.

Vi pratade med en trevlig japan som också försökte på era vella. Hur det gick till vet jag inte riktigt med tanke på att han inte kunde något språk som jag kunde. Han hette Shin.

Mange var ruggigt nära att sätta en 8c som heter Aitzol. Viktor H gjorde pollastre de granja 8a.

Sen for vi hem.

Nanna värmer upp.
När jag varit hemma i drygt en vecka var det dags för nästa vända tillsammans med pappa Gudmund och lillasyster Nanna. Den här gången klättrade vi i Terradets och jag siktade in mig på en 8c+ som heter la leccion 8. Pappa och Nanna var fast beslutna om att göra 8a. Det gick ganska tungt för hela gänget men vi hade trevligt när vi umgicks med alla klättrare på cragget och vandrarhemmet. Det var en hel del svenskar där nu, nämligen Petter, Hanna, Hampus, Jimmy och Maria. Pappa gjorde jam session 7b onsight vilket var bra.

Efter fem dagar i Terradets var det dags att hitta något annat. Vi hade hört att Erik H och Henrik J var i Oliana så vi tänkte åka dit men vi ändrade oss när vi fick höra att det var blött och så åkte vi till Santa linya istället. Där träffade vi japanen Shin igen och han berättade att han lyckats länka Era vella vilket var himla bra gjort!
Jag provade en 9a som heter Fuck the system och går till vänster i grottan, den var cool och jag tror den passar mig rätt bra så jag blev sugen på att få komma tillbaka till den leden.


Nanna gjorde en 7b onsight och det var tur för hon var lite bitter över avsaknaden av sends under resan. Både pappa och nanna var också nära på en 7c som de testade men de gick tyvärr bet.

Sen åkte vi hem.

Pappa på arquelogico 7c.


Inga kommentarer: